Skip to main content
Biografie

Biografie Bas Krijgsman: van de uitvinder tot Parkinson

By 31 januari 2020maart 9th, 2020No Comments
Bas Krijgsman Parkinson

Bas Krijgsman (1936) is de uitvinder van SpeakActive. Dit apparaat, om mensen met Parkinson beter te helpen spreken, komt voort uit de rijke ervaring van Krijgsman in technologie. Daarnaast ontwikkelde Krijgsman helaas zelf ook Parkinson, waardoor hij precies wist waar patiënten het meest behoefte aan hebben. Lees hier zijn verhaal.

In 1997 ging ik als directeur CME (Centrum voor Micro-Elektronica) met vervroegd pensioen en werd nog geen drie maanden later gevraagd om voorzitter te worden van Stichting TIMP (Twents Initiatief Medische Produkt-ontwikkeling), een samenwerkingsverband van 12 Twentse Hightech bedrijven. Deze bedrijven ontwikkelden, gebruikmakend van elkaars verschillende deskundigheden, medische hulpmiddelen, zoals een brailleleesregel en een geavanceerde tilhulp.

Meer tijd voor mijn hobby

Tot mijn zeventigste (2006) heb ik die uitdagende rol ingevuld. Daarna ben ik meer tijd gaan besteden aan mijn hobby, het maken van documentaires.

‘De woestijn kan je niet filmen, de zandkorrel wel.’

De bovenstaande uitspraak is van onze zoon Maaik, zelf een bekend documentairemaker. Van zijn hand zijn onder andere ‘Langs de oevers van de Yangtze’, ‘Vechtershart’ en ‘O’Hanlons helden’. Hij is steeds mijn leidraad geweest: houd het thema klein en duidelijk.

Met deze achtergrond heb ik een aantal documentaires gemaakt van kunstenaars, thema’s uit Ellecom en de gemeente Rheden.  Sinds 2006 heb ik ongeveer 80 films, documentaires en portretten gemaakt. Op de website van BernhaldeProductions vindt u een overzicht van mijn werk en films waar ik aan heb bijgedragen.

In een radio-interview heeft Johan de Haas, de leermeester van vele beeldende kunstenaars, deze documentaires gekarakteriseerd met de uitspraak: ‘Zo zoon, zo vader.’

Diagnose Parkinson

In 2014 is bij mij formeel Parkinson gediagnostiseerd. Het was geen verrassing: er waren al duidelijke symptomen aanwezig, zoals een kriebelig handschrift en een onduidelijkere spraak.

Er veranderde eigenlijk niet zoveel in het dagelijkse leven, totdat in de tweede helft van 2018 ik weer begon met logopedie. Mijn spraak werd steeds slechter en er moest iets gebeuren. Parallel hieraan ben ik op zoek gegaan naar spraakondersteunende apparaten. Ik vond uiteindelijk een apparaat in de VS, maar dat was zeer duur en alleen in de VS te verkrijgen. 

Als natuurkundig ingenieur heb ik echter meerdere medische instrumenten ontwikkeld. Met die ervaring heb ik tijdens een slapeloze nacht (begin december 2018) uitgedacht dat het met weinig middelen mogelijk moest zijn zelf een prototype te ontwikkelen. Het prototype zou gebaseerd zijn op dezelfde wetenschappelijke principes als het Amerikaanse apparaat. 

Het resultaat is SpeakActive

Bij het eerst volgende consult (medio december 2018) heb ik toen mijn houtje-touwtje-oplossing gedemonstreerd aan mijn neuroloog en mijn logopediste Margot Naber. Zij hebben mij aangemoedigd om verder te gaan met de ontwikkeling, waarbij de nadruk vooral gelegen heeft op de zogenaamde cue-functie, een eenvoudige bediening en het vermijden van dubbeltaken bij het gebruik van de SpeakActive. Het resultaat van deze inspanningen  is dat er begin 2020 de eerste SpeakActive verkocht gaat worden.

Sinds december 2018 wordt mijn vrije tijd verdeeld tussen de twee aandachtsvelden het maken van documentaires en met de ontwikkeling van de SpeakActive.

Mijn filmische activiteiten kunt u volgen op www.bernhaldeproductions.nl en de activiteiten op het Parkinson gebied op deze website en via Facebook.

Leave a Reply